Ο νέος νόμος επέφερε αλλαγές στον Πτωχευτικό Κώδικα και στις συνέπειες τις πτώχευσης. Πλέον ο έμπορος (εμπορική επιχείρηση) απολαμβάνει την διαγραφή των χρεών υπό αυστηρές όμως προϋποθέσεις και εφόσον κάνει σχετική αίτηση η οποία πρέπει να γίνει δεκτή από το πτωχευτικό δικαστήριο. Πρόκειται για μία συνέπεια εφάμιλλη με την διαγραφή χρεών που προβλέπεται για τους μη εμπόρους στο Νόμο Κατσέλη (Ν. 3869/2010)
Η διαδικασία του Πτωχευτικού Κώδικα προέβλεπε και προβλέπει την ρευστοποίηση της περιουσίας του πτωχευμένου εμπόρου (ή εμπορικής ατομικής επιχείρησης) όμως μετά την πτώχευσή και την πώληση των περιουσιακών στοιχείων του πτωχευμένου από τον σύνδικο/πτωχευτικό δικαστήριο δεν επερχόταν και η απαλλαγή του εμπόρου με διαγραφή των υπόλοιπων χρεών. Ο έμπορος εξακολουθούσε να οφείλει τα χρέη του προς τους πιστωτές (προμηθευτές, τράπεζες, δημόσιο).
Πλέον ο Νόμος 4549/2018 με το άρθρο 24 αλλά και ο Νόμος 4491/2017 με το άρθρο 15 επέφεραν τροποποιήσεις στον ΠτωχΚ και στις συνέπειες πτώχευσης ενός επιχειρηματία-εμπόρου ή μίας ατομικής επιχείρησης. Πλέον με τα άρθρα αυτά προβλέπεται ότι
Σημειώνεται με έμφαση ότι στην περίπτωση της πτώχευσης δεν εξαιρούνται ακίνητα από την εκποίηση όπως συμβαίνει με το νόμο Κατσέλη.
Οι προϋποθέσεις είναι πολύ αυστηρές και το δικηγορικό μας γραφείο ή και ο δικηγόρος που θα αναλάβει την υπόθεσή σας μπορεί να σας κατατοπίσει για την δύσκολη διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί ενώπιον του Δικαστηρίου (αποστολή στοιχείων ή ερωτήσεων στο ven@valaw.gr)