Το ΓΕΜΗ (Γενικό Εμπορικό Μητρώο) είναι η δημόσια υπηρεσία που αναρτά τις πράξεις των επιχειρήσεων και οι οποίες πρέπει κατά το νόμο να κοινοποιηθούν και να τεθούν σε γνώση τόσο των εταίρων και διοικητών των επιχειρήσεων-εταιρειών, όσο και των τρίτων προσώπων που συναλλάσσονται με την επιχείρηση-εταιρεία.
Ο έλεγχος που μπορεί να κάνει το Γ.Ε.ΜΗ διακρίνεται σε έλεγχο πληρότητας και σε έλεγχο τυπικής νομιμότητας. Ο κάθε δικηγόρος επιχείρησης (ή δικηγόρος εταιρειών) θα πρέπει να γνωρίζει τα παρακάτω:
Όσον αφορά στον έλεγχο πληρότητας των εγγράφων και της αίτησης προς το Γ.Ε.ΜΗ. αυτός επικεντρώνεται στον έλεγχο της προσκόμισης όλων των απαραίτητων συνοδευτικών εγγράφων και στο, αν η αίτηση απευθύνεται στην αρμόδια αρχή (Γ.Ε.ΜΗ και Υπηρεσίες αυτού), αν φέρει την υπογραφή των προσώπων που πρέπει και αν περιέχει σαφές αίτημα. Ο έλεγχος αυτός επί των παραπάνω εγγράφων περιορίζεται σε έλεγχο ως προς τα «πλήρη και νόμιμα κατά την εξωτερική τους όψη δικαιολογητικά» . Δηλαδή ο έλεγχος σχετίζεται με το αν τα έγγραφα είναι αυτά που χρειάζονται κατά τα αναφερόμενα στον οικείο νόμο που επιβάλλει την προσκόμισή τους (Ν. 3419/2005 νυν Ν 4919/2022, και Ν. 4548/2018) ως προς την αιτούμενη καταχώριση . Και επίσης γίνεται στο ίδιο πλαίσιο έλεγχος, αν έχουν συνταχθεί κατά τον ορθό τρόπο (υπογραφή, αίτημα). Ρητώς προβλέπει πλέον το άρθρο 3 περ. ιη) Ν 4919/2022 «Έλεγχος πληρότητας»: Ο τυπικός έλεγχος που διενεργείται από τις Υ.Γ.Ε.ΜΗ., προκειμένου να διαπιστώσουν ότι η αίτηση καταχώρισης και δημοσίευσης πράξης, στοιχείου ή δήλωσης, συνοδεύεται από όλα τα προβλεπόμενα, κατά περίπτωση, δικαιολογητικά, χωρίς να υπεισέλθουν στον έλεγχο του περιεχομένου αυτών.»
Ο έλεγχός τους ως προς την, κατά τα παραπάνω, «ακρίβεια και πληρότητα» αφορά μόνο στην αξιολόγηση, αν περιγράφουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία που θα ενσωματωθούν στην ανακοίνωση του ΓΕΜΗ (π.χ. πλήρης και ακριβή διεύθυνση, επωνυμία, υπογραφή εκπροσώπου κλπ.) ή ακόμα αν έχουν περιβληθεί του ορθού εξωτερικού τύπου (π.χ. συμβολαιογραφικός τύπος).
Αντιθέτως, ο έλεγχος ουσιαστικής νομιμότητας αφορά στον έλεγχο κατά περιεχόμενο του εγγράφου ή των εγγράφων που κατατίθενται στις υπηρεσίες του Γ.Ε.ΜΗ.. Και ο έλεγχος αυτός είναι τέτοιος, προκειμένου να διαπιστωθεί η συμφωνία του περιεχομένου τους με τις αντίστοιχες εφαρμοστέες διατάξεις του δικαίου, που διέπουν είτε το περιεχόμενο των εγγράφων είτε τις έννομες συνέπειες που αυτά επιφέρουν . Ένας τέτοιος έλεγχος αφορά επιπλέον και στο αν π.χ. τα όργανα της εταιρείας αποφάσισαν σύμφωνα με το νόμο (διοικητικού ή ιδιωτικού-εμπορικού δικαίου) ή το καταστατικό της εταιρείας, αν ακολουθήθηκε η προσήκουσα διαδικασία, αν δημιουργούνται νομίμως για την εταιρεία δικαιώματα ή υποχρεώσεις εξ αυτών των εγγράφων, αν προσβάλλονται δικαιώματα τρίτων, αν προκαλείται ακυρότητα ή ακυρωσία εκ του περιεχομένου αυτών των εγγράφων κλπ. Ο έλεγχος ουσιαστικής νομιμότητας είναι περιορισμένος ως αρμοδιότητα των Υπηρεσιών του Γ.Ε.ΜΗ. και δεν μπορεί να εκτείνεται σε όλες τις εφαρμοστέες ουσιαστικού δικαίου διατάξεις. Το άρθρο 3 περ. ιζ) Ν 4919/022 ορίζει τα εξής: «Έλεγχος νομιμότητας»: Ο προληπτικός ουσιαστικός έλεγχος που διενεργείται από τις Υπηρεσίες Γ.Ε.ΜΗ. (Υ.Γ.Ε.ΜΗ.) για τη διαπίστωση της συμφωνίας του περιεχομένου των προς καταχώριση και δημοσίευση πράξεων, στοιχείων και δηλώσεων με το καταστατικό και με τις διατάξεις αναγκαστικού δικαίου που διέπουν το συγκεκριμένο νομικό πρόσωπο.».
Η δικηγορική μας εταιρεία έχει χειριστεί υποθέσεις τέτοιας φύσης, όμως η απλή ανάγνωση του παρόντος δεν παρέχει πλήρη ενημέρωση, η οποία παρέχεται από τους
δικηγόρους της εταιρείας μας (εξειδικευμένοι στο εταιρικό δίκαιο – δίκαιο επιχειρήσεων).